Blog
Publicat in data de : 01/09/2022
Coliva – cea mai simpla reteta
Coliva este acel preparat care nu lipseste de la parastasele, inmormantarile si pomenirile celor plecati dintre noi din majoritatea zonelor ale tarii. Acest preparat realizat din grau fier simbolizeaza trupul persoanei care a parasit lumea noastra.
De ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara coliva?
Ingredientul principal este graul sau arpacasul de grau. In plus, mai ai nevoie de nuca, zahar, sare, diverse mirodenii: coaja de portocala rasa, scortisoara, esenta de rom si pentru ornament : biscuiti populari, nuca macinata, miez de nuca, zahar pudra si cacao. Coliva nu contine nici un ingredient de origine animala in mod normal, deci este un produs de post. Acum, haide sa vedem exact de ce ai nevoie pentru a face coliva in casa. Bineinteles, aceasta reteta este adaptabila la nevoile si preferintele culinare ale celui ce o pregateste.
Publicat in data de : 01/08/2022
Planificarea inmormantarii.
Cum se pregateste cel apropiat ?
O parte dificila a unei inmormantari o reprezinta deciderea asupra bunurilor pe care persoana draga dvs. le va purta, precum imbracamintea sau bijuteriile. Multe persoane se decid asupra imbalsamarii persoanei decedate, serviciu recomandat de altfel si prin lege si obligatoriu in cazul depunerilor la capela. Pentru imbalsamare se utilizeaza substante chimice ce au rolul de a pastra corpul intr-o stare cat mai putin degradabila si de a-l proteja. In situatia in care nu sunteti hotarat asupra serviciului de imbalsamare, atunci persoana decedata trebuie inmormantata cat mai repede.
Daca cumva alegerea se indreapta catre incinerare, atunci optiunile se simplifica cu conditia de a nu depune decedatul la capela sau de a sustine vizite pentru oferirea respectelor la crematoriu. Intr-o incinerare directa, crematoriul plaseaza corpul celui trecut in nefiinta intr-un loc special si returneaza cenusa familiei.
Cum planificam inmormantarea.
Alegerea sicriului este poate cel mai emotionant lucru pe care va trebui sa il faceti, deoarece marea majoritatea a oamenilor vad in sicriu locul final de odihna. Companiile de servicii funerare ofera diverse modele de sicrie la preturi diferite sau daca considerati mai optim, il puteti comanda din alta parte ca sa fie livrat intr-o anumita locatie. Multe persoane au o puternica preferinta legata de culoare sau material, in schimb daca alegeti varianta incinerari, achizitionati o urna pentru a depozita cenusa. Un alt aspect important il constituie alegerea produselor funerare. Cel mai probabil firma care va va asista va poate propune o serie de facilitati pe langa sicriu sau urna dupa caz. Aceste facilitati pot include cruci , accesorii sicrie, coroane funerare, produse pentru parastase.
In timp ce planificati inmormantarea, alegeti un cimitir care ofera o locatie convenabila si care se incadreaza in bugetul familiei dvs. De asemenea puteti alege varianta unui loc de veci gratuit, iar in concesionarea unui astfel de loc cu ajutorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Asigurati-va ca v-ati documentat cu privire la pretul de sapare si de inchidere a mormantului, precum si daca cimitirul ofera o ingrijire perpetua, astfel incat nu trebuie sa va preocupati de intretinerea locului de veci.
Alegeti data si ora inmormantarii, astfel incat persoanele care vor sa participle la slujba si nu locuiesc in localitate sa fie bine informate in acest sens pentru a nu exista ambiguitati. O serie de persoane asteapta pana la o saptamana, astfel incat toata familia si apropiatii sa poata sa participe iar multi altii prefera ca inmormantarea sa aiba loc in cateva zile de la trecerea in nefiinta a celui apropiat. Cele mai multe vizite apar seara inainte de inmormantare, altele dupa-amiza devreme, anumite persoane aleg o vizita scurta iar altii de cateva ore dar programul poate varia tinand cont de ceea ce este mai bine pentru tine si pentru familia ta.
Firma de servicii funerare va poate ajuta sa partajati aceste detalii, astfel incat prietenii si cunoscutii sa isi poata trimite condolentele. Nu in ultimul rand, anumite companii se pot ocupa de trimitea unui necrolog fie la ziar fie pe site-ul firmei repspective cu privire la persoana trecuta in nefiinta.
Publicat in data de : 19/07/2022
Majorarea ajutorului de inmormantare ? Ce trebuie sa faci ca sa-l obtii.
Incepand cu 1 ianuarie 2022, valoarea ajutorului de deces acordat de stat a fost majorata. Odata cu publicarea Legii Bugetului Asigurarilor Sociale in Monitorul Oficial, suma oferita drept ajutor de inmormantare a fost marita cu 13%, de la 5.380 de lei la 6.095 de lei.
Ajutorul de inmormantare poate avea doua valori, in functie de situatie:
- Suma de 6.095 de lei va fi acordata persoanelor asigurate in sistemul public de pensii sau in cazul decesului unui pensionar
- Suma de 3.048 de lei va fi acordata in cazul decesului unui membru al familiei al persoanei asigurate sau al pensionarului
Potrivit legii, ajutorul de inmormantare trebuie sa aiba o valoare egala cu cea a salariului mediu brut. Cu toate astea, ajutorul de inmormantare se acorda din partea statului, dupa caz, pe baza unor documente si a certificatului de deces. De subliniat este faptul ca reprezentantii decedatului trebuie sa solicite acest ajutor de inmormantare.
Documente necesare pentru solicitarea ajutorului de deces:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces
- certificat de deces (original si copie)
- act de identitate al solicitantului (original si copie)
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie)
- dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie)
Cine poate solicita ajutorul de inmormantare?
In cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi solicitat de o singura persoana. Solicitantul insa va trebui sa poata dovedi ca a suportat cheltuielile de inmormantare a defunctului (ex: sotul/ sotia, copil, parinte, tutore, curator sau oricare alta persoana care poate face dovada).
In cazul in care acest ajutor de inmormantare este solicitat pentru decesul unui membru al familiei al asiguratului sau pensionarului, care nu figura ca asigurat/ pensionar in evidentele autoritatilor, membrii familiei sunt considerati:
- sotul
- copiii proprii
- copiii adoptati
- copiii aflati in plasament familial
- copiii incredintati spre crestere si educare familiei (in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani
- copiii incapabili de munca sau care si-au pierdut capacitatea de munca indiferent de varsta
- parintii oricaruia dintre soti
- bunicii oricaruia dintre soti
Publicat in data de : 11/07/2022
Anuntarea vestii plecarii in nefiinta unei persoanei apropiate.
Chiar daca vorbim despre un deces oarecum previzibil, spre exemplu al unui bunic in varsta sau al unui parinte sau frate bolnav in stadiu terminal, momentul tot este unul greu. Poate ca, in timpul suferintei, ati dorit sa protejati copilul si nu i-ati dezvaluit chinurile prin care trece mama, tatal sau sora sa, iar acum va vedeti pus in fata faptului implinit.
Moartea este unul dintre acele evenimente pe care nu aveti cum sa le intelegeti pana nu treceti prin asa ceva cu o ruda sau un prieten apropiat. Conceptul este cu atat mai greu de priceput de catre un copil, care nu s-a lovit niciodata de o asemenea tragedie.
Cei mai multi parinti nu abordeaza acest subiect in discutiile cu micutii lor, gandindu-se ca o vor face atunci cand "este cazul" si ca oricum acestia nu vor intelege prea multe dintr-o situatie ipotetica. Tocmai de aceea, in continuare veti vedea cum sa anuntati un copil de disparitia unui parinte, bunic sau frate, dupa ce fatidicul eveniment s-a produs.
Avand in vedere ca deja va fi un soc foarte mare pentru copil, nu este cazul sa ii vorbiti si despre viata de apoi si posibilitatea de a se revedea cu persoana draga in Rai. Moartea este deja un concept suficient de complex incat sa fie introdus de unul singur, fara alte explicatii adiacente.
Publicat in data de : 01/07/2022
Organizarea ceremoniei.
Organizarea unei ceremonii de înmormântare nu reprezintă o alegere, ci mai degrabă o necesitate. Iar asta deoarece aceasta trebuie organizată, indiferent de circumstanțe. Atât tradiția cât și religia impun o astfel de ceremonie, așa că o vei organiza în semn de regret și apreciere față de persoana decedată.
Cu toate acestea, organizarea unei ceremonii de înmormântare poate fi totodată foarte costisitoare. În funcție de anvergura evenimentului, o ceremonie de înmormântare va costa mai mult sau mai puțin. Prin urmare, nu e deloc ușor să găsești o ofertă de servicii funerare cât mai accesibilă.
Nu este însă nici imposibil să găsești servicii funerare ieftine în București. Iar dacă ne vei contacta pe noi, cu siguranță vom găsi un pachet compatibil cu bugetul de care dispui. Prin urmare, indiferent care este suma de bani pe care ai pregătit-o pentru organizarea unei ceremonii de înmormântare, vom putea găsi împreună o soluție care să te ajute să duci la bun sfârșit organizarea acestui eveniment.
Alte produse
Consiliere funerara | Organizare ceremonie | Imbalsamare si cosmetizare |
Incinerare | Inhumare | Sicrie |
Transport | Repatriere | |
Aranjamente florare | ||
Parastas |
Servicii funerare pe sector
Sectorul 1 | Sectorul 2 | Sectorul 3 |
Sectorul 4 | Sectorul 5 | Sectorul 6 |
Ilfov | ||
Servicii funerare pe cartier |